Bouwsteen 1 van De Pleisterplaats

Tijd voor je lichaam

“Je lichaam vertelt je alles, durf stil te staan en te luisteren wat het je zegt”
Tamara de Weijer, huisarts gespecialiseerd in leefstijl

Henri Nouwen beschrijft in zijn boek Het Uur van de Dageraad de spirituele weg van het wachten. “Wachten is niet iets waar we naar uit kijken of waar we veel plezier aan beleven. De meeste van ons beschouwen wachten als tijdverspilling. Dat komt waarschijnlijk doordat het axioma van onze cultuur luidt: Aan de slag! (…). In onze specifieke historische situatie is wachten extra moeilijk omdat we angstig zijn. In de ons omringende atmosfeer is angst een van de meest verbreide emoties. De mensen zijn bang: bang voor innerlijke gevoelens, bang voor andere mensen en ook bang voor de toekomst”.

In de gezondheidszorg lopen we hier ook tegen aan. Diagnoses moeten snel worden gesteld, pijn moet snel worden verlicht en liefst volledig verdwijnen. De mondige, digitaal vaardige patiënt heeft daarbij vaak zelf, met behulp van dokter Google, de diagnose al gesteld. De huisarts of specialist hoeft ‘alleen nog maar even’ het recept te schrijven. Daardoor gaan we voorbij aan de signaalfunctie die een klacht of pijn kan hebben en ook aan het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, als we het de tijd geven. En mocht je denken; mooi theoretisch verhaal. Nope, ik lees voor uit eigen werk.

Vragen over onze leefstijl , kijken naar het patroon van de klachten en, nog erger tijd nemen als recept voor herstel, worden niet altijd door ons gewaardeerd. Toch is deze holistische kijk op klachten en pijn belangrijk en steeds gebruikelijker. Herstel van het evenwicht in het lichaam is een belangrijke voorwaarde voor (zelf) herstel en gezondheid. Dat is meestal geen short cut of een drie keer daags een pil. Het vraagt tijd, geduld en aandacht. De oorzaak van de klacht heeft vaak een diepere benadering nodig (in de interactie tussen lichaam en geest). Dat gaat langzamer maar leidt vaak tot een duurzamer herstel en gezondere levensstijl.

Daarom is tijd nemen voor je lichaam een bouwsteen voor De Pleisterplaats. Wij willen een mooie plek creëren waar comfort, gastvrijheid, geduld en vertrouwen kunnen ontstaan en groeien. Een plek waar herstel zich kan ontvouwen. Als je wat langzamer gaat, zie je beter wat er om je heen gebeurt.

 

P.s.: Wij zijn sinds kort betrokken bij Stichting Emovere. Een prachtige club van behandelaren èn ervaringsdeskundigen die de holistische aanpak bepleiten. Kijk op www.stichtingemovere.nl voor meer informatie