Schoonheid

Blog Frank

Voor Buro van der Velde onderkennen wij schoonheid als een van onze kernwaarden. In het boek ‘Simply Christian’ van Tom Wright las ik inspirerende woorden over schoonheid en die deel ik graag met je.

Schoonheid is iets dat ons open en ontvankelijk maakt. We horen een prachtige melodie en we denken: ‘die zou ik opnieuw willen horen’. Of we kijken vol verwondering naar een zonsondergang en haar schoonheid. Maar dan, vijftien minuten later, is het donker. Waar is de schoonheid gebleven? Als we het proberen te fotograferen, dan zien we slechts een herinnering van de schoonheid, niet te vergelijken met de ervaring zelf. En toch houden mensen het vol om schilderijen en foto’s te maken van deze schoonheid zodat we elkaar blijven vertellen: we wonen in een schitterende wereld!

Hoe je ook in het leven staat of welke levensovertuiging je ook hebt je bent vast wel eens overvallen door schoonheid. Het christelijke verhaal, waar wij beiden mee opgroeiden, vertelt het verhaal over God en de wereld. God presenteert zich in het zoeken naar èn ervaren van schoonheid.

Aarde en hemel zijn gemaakt om elkaar te overlappen, niet zo nu en dan zoals op die momenten dat we gegrepen worden door schoonheid, maar compleet, heerlijk en totaal. Zoals de oude profeten al zeiden: “De aarde zal vol zijn van de heerlijkheid van God zoals het water de bodem van de zee bedekt”. God bedoelt uiteindelijk de wereld recht te zetten. Hij heeft zichzelf gegeven in zijn schepping. Zijn Geest geeft elk mens en elk dier de levensadem. Dat is voor mij de essentie. Alles wat wij om ons heen zien ademt vanuit die Bron.

Schoonheid laat ons zien dat er iets is dat onszelf overstijgt. Het is aantrekkelijk en inspirerend en prikkelt ons verlangen naar heelheid. Het is als een vonk die uiteindelijk alles in het licht kan zetten. Schoonheid is niet hetzelfde als luxe, het gaat over de schoonheid van de eenvoud, het pure, het waarachtige en soms zelfs het kwetsbare. Het herinnert ons aan de plek waar we vandaan komen. Daar waar het perfect was en weer zal worden. Wij noemen het God, de bron van waaruit wij leven.

Wij staan voor ‘samen mooi maken’. Aansprekende beelden, pakkende teksten en concepten die je raken, die je verder laten kijken. Schoonheid is de kwaliteit die wij nastreven. Dat kost tijd, stil staan, nadenken en met geduld iets maken zodat elk onderdeel de aandacht krijgt die het verdient. Dat gaat over het proces en over het resultaat. ‘Samen mooi máken’ dus ook.

helal, sterren, buro van der velde