Bouwsteen 3 van De Pleisterplaats

Zingeving en Spiritualiteit

Zoals eten en drinken je lichaam voedt, zo voedt spiritualiteit je ziel. Dat klinkt cryptisch, te meer omdat spiritualiteit vaak heel breed geïnterpreteerd wordt. Van zweverig en vaag tot streng en religieus (met geboden en verboden). En alles daartussen in. Maar wij bekijken het luchtiger.

Wat ons betreft is spiritualiteit in veel gevallen verrassend concreet en down to earth. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin geeft, dat wat betekenis geeft aan je leven. Naasten, familie, werk, hobby’s: allemaal drijfveren, beweegredenen of zingevende factoren in ons dagelijkse leven. Het kan verbonden zijn met, en ook volledig los staan van religie, van godsdienst of van een geloof in een transcendente werkelijkheid. In spiritualiteit gaat het over je bewust worden en bewust zijn van die innerlijke ‘drive’ en hoe je dat plaats geeft in je leven.

Dat vraagt oefening (wat is mijn drive?) èn onderhoud (hoe blijf ik hier trouw aan?). Grappig genoeg merkten we toen wij onze eigen geloofskaders was ruimer maakten, er onderlinge herkenning en verbinding ontstaat met een grotere groep mensen. Hooguit het taalveld verschilt (bijv. dat wat(wie) wij God noemen, noemen anderen Universum, Energie of Eeuwige). Het gedachtengoed van Richard Rohr en bijv. zijn boek The Universal Christ is de moeite waard te lezen als je vanuit een christelijk kader bent groot geworden en behoefte hebt aan verruiming. Maar ook de podcastserie van Oprah Winfrey met Eckhart Tolle vonden wij leerzaam en inspirerend. Tegelijkertijd blijven we trouw aan onze christelijke roots, die houvast èn vernieuwing geven. Daar zijn we dankbaar voor.

Niet aan spiritualiteit doen, is daarom volgens ons eigenlijk onmogelijk. Elk mens is spiritueel, maar misschien zich daar lang niet altijd van bewust. In De Pleisterplaats is er tijd en ruimte om op zoek te gaan naar dat wat jou zin geeft in het leven. Juist als dat even uit beeld is geraakt. Wij doen dat vanuit een christelijke levensovertuiging en samen met alle gasten delen we ervaringen.